skip to Main Content
Character Cards Wie Ik Gisteren Was

Interview met Yara ‘Wie Ik Gisteren Was’

Door Jennifer Derksen

Wie ben je? (Vertel wat over jezelf, naam, leeftijd, woonplaats, broers/zussen) 
Hi! Uhm, ik ben hier dus echt zo slecht in. Je hebt van die mensen die dan meteen op een leuke manier zichzelf voor kunnen stellen, ik hoor niet bij die mensen haha. 

Here we go: 
Ik ben Yara, zeventien jaar en woon in een klein stadje. Eigenlijk mag het de naam stadje niet hebben want het is klein maar het heeft officieel stadsrechten dus woon ik in een stad. 
Ik woon bij mijn ouders, samen met mijn ouders, mijn zus Tessa en mijn broertje Corry. Nou ja, dat klopt niet helemaal want Corry zit op het moment in Amerika waar hij een jaar High School volgt. Tessa heeft ook een studentenkamer waar ze vaak zit, of bij haar vriendin maar ze komt meestal wel thuis eten, de was doen, wijsneuzig doen, mij irriteren, dat soort dingen. 
Mijn vader komt uit Ierland, mijn moeder uit Nederland. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens een vakantie en besloten toen met elkaar nog lang en gelukkig te leven. 

Wat zijn je hobby’s?
Ik heb niet zo heel veel hobbies. Veel dingen die ik wil doen moet ik inplannen omdat ik anders niet genoeg energie heb voor de dagelijkse dingen. 
Lezen vind ik leuk, tijd doorbrengen met Vic en Yousfra, wandelen maar dat klinkt zo vreselijk truttig en ik kijk graag series. 

Met welke 5 woorden zou je jezelf beschrijven?
Ook alweer zo’n moeilijke vraag!

Ik denk dat ik loyaal ben? Tenminste dat hoop ik? 

Oh, eigenwijs! Dat ben ik zeker!

Een doorzetter? Dat zou ik in ieder geval wel willen zijn maar dat is soms best moeilijk. Ik bedoel, ik wil wel maar mijn lichaam soms niet en dat zorgt dan weer voor frustratie waardoor ik sneller de neiging heb om op te geven. 

Filosofisch! Ik hou van filosofie ook al raak ik soms in de knoop met mijn eigen gedachten. 

Hoeveel heb ik er nu? Vier? Pff, is dat niet genoeg? Hmm als ik er dan echt  nog eentje zou moeten noemen dan kies ik voor diepzinnig of zo. Ik hoor Corry in mijn hoofd nu al lachen dat hij het daar niet mee eens is. Iers dan? Half Iers?

Wat is je grootste droom?
Ik heb zoveel dromen! Meer begrip voor mensen die chronisch ziek zijn. 
Wereldvrede en dat iedereen kan zijn wie hij wil zijn, maar dat zijn natuurlijk de sociaal wenselijke antwoorden. Voor mezelf zou ik willen dat ik oud en gelukkig word. Dat ik kan gaan reizen om de wereld te zien samen met mijn vrienden. En dan een huisje op een tropisch strand kopen zodat je iedere ochtend vanuit je eigen huis zo de zee in kan springen. Dat lijkt me wel wat. 

Wat zou je aan jezelf willen veranderen? (En waarom?) 
Ik weet precies welk antwoord mensen van me verwachten; dat ik niet meer ziek ben, maar dat is denk ik iets wat ik niet aan mezelf zou willen veranderen. 

Natuurlijk is het vervelend maar het is ook wie ik ben, iets waar ik mee moet leren leven. Door het te willen veranderen kan ik het niet accepteren. Daarom denk ik dat ik inplaats daarvan minder koppig zou willen zijn? Meer open zou willen staan voor de mensen om me heen? Zoiets denk ik.

Waarom zouden mensen jouw verhaal moeten lezen? 
Mensen moeten niets maar ik denk dat mijn verhaal belangrijk is omdat het een beeld geeft hoe het is om CVS te hebben. Hoe ga je daar mee om? Hoe gaan de mensen om je heen er mee om? Maar tegelijkertijd is het niet alleen maar een verhaal over iemand met een chronische ziekte, het is een verhaal over familie, vrienden, jezelf verliezen omdat je jezelf niet kan accepteren. En het is ook spannend! Ik kan er nog niet teveel over zeggen zonder spoilers maar het is niet alleen mijn verhaal, het is ook het verhaal van de virtuele stad Evol en al zijn inwoners. 

Het heeft een beetje van alles en ik denk dat ik het daarom zo’n bijzonder verhaal vind. 

Back To Top